Foyer Bench VLA75

  • Design

    Vilhelm Lauritzen

  • Collaboration

    Carl Hansen & Søn

  • Launched

    1941

  • Re-launched

    2022

  • Material

    FSC-certified oak

  • Upholstery

    Option for Nordic Eco-labelled upholstery in textiles or leather

  • In stores

    October 2022

The Social Bench

Originally produced in 1941 to be placed alongside the curved wall surrounding the concert hall on the first floor of the Radio House's main building. The bench served as a social meeting place for Radio House's guests as they entered the building. In this way, the furniture remains a prime example of Danish functionalism, where form follows function. This particularly showcases Vilhelm Lauritzen's expertise as a furniture designer and architect.

VLA75 is part of the Foyer series, exclusively created for the Radio Building in Copenhagen by Vilhelm Lauritzen in 1945. The series includes the bench, a chair, and a sofa. All three are characterized by the harmonious interplay between solid oak, delicate design, and soft upholstery. With a solid oak frame, the seat covered in leather of various variants with hand-sewn buttons, the bench exudes a timeless, elegant, and refined expression.

The series was relaunched in 2022 by Carl Hansen & Son in collaboration with Vilhelm Lauritzen Architects.

Foyer Series

Foyer Series

Vega Series

Vega Series

Design

read more
Design
Vilhelm Lauritzen Collection
Contemporary Copenhagen
The Universal Lamp