Frikvarteret

  • Bygherre

    Tetris a/s

  • Samarbejdspartnere

    Alectia

  • Beliggenhed

    Århusgade, Nordhavn

  • Areal

    900 m2

  • Status

    Realiseret i 2015

Fra havnesmedje til rækkehuse

Frikvarteret er en boligblok omdannet fra en smedje, der servicerede områdets maritime industri, til seks rækkehuse. Den har fået sit navn fra Frihavnen, en frihandelszone, der var aktiv indtil 2014. I dag er det et levende, åbent område direkte forbundet med Århusgadekvarteret.

Frikvarteret er et intimt byområde i Nordhavns Århusgadekvarter, der blander forskellige former for rækkehuse, gårdhavehuse og lejligheder. De fleste af Frikvarterets bygninger stammer tilbage til begyndelsen af ​​det 20. århundrede og blev brugt til at servicere den maritime industri i det arbejdende Frihavnen. Bygningerne varierer i materialitet og design, men som helhed har bydelen en menneskelig stemning med talrige taktile kvaliteter. De lave bygninger står skulder-til-skulder og inviterer sollys ind på områdets intime terrasser, gyder og gårdhaver.

Tegnet af arkitekten H.P. Jacobsen i 1916 som smedeværksted, er bygningen nu omdannet til seks rækkehuse. Før dens omdannelse til rækkehuse var bygningen et åbent rum med nogle underrum, bygget i en blanding af mursten, beton og tømmer. Bygningen har fuld kælder, og smedjens gamle tag blev fjernet for at give plads til en ekstra etage. Den røde murstensfacade og den farvede fugning i muren blev bevaret og skaber en solid, homogen torso til de nye rækkehuse.

Indgangen er gennem en fælles gårdhave, hvilket gør det til en blid overgang fra gaden til boligerne. Fra gården fører gange til store tværbelyste opholdsrum med spisepladserne ud mod gården. Stuerne vender ud mod gaden og køkkenerne er placeret i de centrale zoner. Loftshøjder er generøse: op til 3,5 meter over stueetagerne og med plads, der åbner sig videre mod ovenlysvinduerne i tagene via de luftige opgange, der fører til både 1. sal og kældre. Hvert af de seks rækkehuse har et etageareal på 114–201 kvadratmeter.

Det takkede tag i skur-stil er en reference tilbage til områdets industrihistorie, men det skulpturelle design og kontrasterende facadebeklædning giver en selvstændig nyfortolkning af en tidligere industribygning med en klar kontrast mellem nyt og gammelt.

Andre projekter
Radiohuset
Pakhus 48
Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering